De kantoren zijn gesloten van 24 december tot 3 januari. Bestellingen die na vrijdag 23 december worden geplaatst, worden pas op 4 januari verwerkt of verzonden.

Neroli olie put zijn kracht uit de zure sinaasappel

De etherische olie van zure sinaasappel wordt neroli olie, neroli etherische olie of oranjebloesem olie genoemd

Oranjebloesem olie?

De zure sinaasappel, ook wel bittersinaasappel, pomerans of zure oranje genoemd, is een plant uit de wijnruitfamilie. Deze komt hoofdzakelijk voor in Tunesië en Marokko.

Van de boom worden zowel de vruchten, bladeren als bloemen gebruikt. Uit de vrucht, wordt de etherische olie van zure sinaasappel verkregen. Van de bladeren van de zure sinaasappel boom, wordt eveneens een etherische olie verkregen: de petitgrain bigarade olie. De bekendste etherische olie is echter deze gebaseerd op de bloesem, deze staat gekend onder verschillende benamingen: neroli olie, oranjebloesem olie en/of sinaasappelbloesem olie.

De geurige, gevoelige bloemen hebben een witte of lichtroze kleur en worden meestal ‘s ochtends vroeg met de hand geplukt, vanaf eind april tot begin mei. Tijdens de ochtendstond zijn de aroma’s namelijk het meest geconcentreerd. Dankzij een stoomproces wordt er bloemenwater verkregen, die vaak oranjebloesemwater wordt genoemd. Dit water is gekend voor zijn ontspannende deugden en culinaire toepassingen.

Verder zorgt het stoomproces ook voor de neroli etherische olie, die zeer populair is bij de parfumindustrie. Het parfum van deze oranjebloesem olie heeft namelijk een zeer aangename, zoete bloemengeur. Aangezien er 6 kg bloemen van de zure sinaasappel nodig zijn om 5 ml neroli etherische olie te bekomen, maakt de oranjebloesem olie deel uit van de duurste groep etherische oliën.

Marie-Anne Orsine, prinses van Nerola, gaf de zure sinaasappel de naam neroli op het eind van de 17e eeuw. Zij gebruikte de etherische olie van zure sinaasappel om haar handschoenen en bad te parfumeren. Bij de dood van haar man, wou ze hulde brengen aan het land van haar man, namelijk het kleine stadje Nerola. De geur die haar zo nauw aan het hart lag, noemde ze daarom naar het stadje en de geur Neroli was een feit.

De werking van de etherische olie

Oranjebloesem olie bestaat voornamelijk uit linalool, waardoor het een middel is om allerlei lichamelijke klachten te verbeteren. Het heeft bijvoorbeeld een goede antibacteriële, antivirale en antiparasitaire werking. Bovendien stimuleert de neroli olie de lever en pancreas, bevordert het een lagere bloeddruk en regenereert het de huid. Het heeft ook een kalmerende, relaxerende werking met een positief effect voor depressie, spijsvertering en bloeddoorstroming. Ten slotte heeft de neroli olie ook afrodisiacale eigenschappen.

De neroli etherische olie kan op verschillende gebieden gebruikt worden zoals bij spijsverteringsproblemen (buikpijn, lever- en pancreasfalen…), infecties (verkoudheid, bronchitis…), behandeling van spataders en aambeien en ten slotte heeft het ook functies tijdens een bevalling. Zelfs bij kookrecepten wordt de oranjebloesem olie gebruikt!

Neroli olie vormt verder een ideaal cadeau voor personen die nerveus zijn of last hebben van een burn out. De neroli etherische olie heeft namelijk een positieve werking op stress, angst, zenuwinzinkingen, verslavingen, mentale vermoeidheid (al dan niet gepaard gaande met spasmofilie), hartkloppingen en hypertensie.

Gezien de prijs, wordt de oranjebloesem olie voornamelijk gebruikt om geur te beïnvloeden. In de cosmetica industrie wordt het eveneens toegevoegd in crèmes en plantaardige oliën, maar neroli olie zal ook de geur van zelfgemaakte serums en crèmes verbeteren. Verder kan het ook een fleurige toets geven aan uw parfum.

Deze etherische olie behandelt ook littekens en striemen, verder geeft het ook toon en schoonheid aan een huid die last heeft van rimpels, dofheid of rosacea. De neroli olie vermindert ook de jeuk bij gevoelige huiden.

Het valt wel op te merken dat het gebruik van de oranjebloesem olie afgeraden wordt bij kinderen jonger dan 3, vrouwen die tot 3 maanden zwanger zijn en personen met epilepsie-aanvallen.

Hoofdbestanddeel

Alcohol (linalool)

  • De professionele industrie voegt het toe bij crèmes en plantaardige oliën
  • De geur van zelfgemaakte serums en crèmes verbeteren
  • Een fleurige toets geven aan parfums

  • Kalmerend
  • Relaxerend
  • Positief effect voor depressie, spijsvertering en bloeddoorstroming

  • Spijsverteringsproblemen (buikpijn, lever- en pancreasfalen…)
  • Infecties (verkoudheid, bronchitis…)
  • Behandeling van spataders en aambeien
  • Bepaalde positieve functies tijdens de bevalling
  • Burn-out

Hairborist producten met de neroli etherische olie

beurre de karite contient du neroli fleur d'oranger citrus aurantium amara

REVITALIZER   NUTRITIVE HAIR CREAM  KARITE

Gelijkaardige artikels

Argan oil - hairborist
Argan, bron van de fenomenale arganolie

Arganolie is een wonderbaarlijke olie, met verschillende eigenschappen. Ontdek welk positief effect dit heeft op uw gezicht, maar ook op uw haar.

Allergie door allergenen in etherische oliën

Etherische oliën zijn, net zoals alle andere lichaamsvreemde stoffen, vatbaar voor een hypergevoelige reactie van ons lichaam. Het is daarom belangrijk om een huidtest uit te voeren, alvorens etherische oliën te gebruiken.

Verwennende bergamot olie

Kent u ook de kruidenbonbon of Earl Grey thee? Daarin wordt bergamot verwerkt, maar het wordt ook voor vele andere toepassingen gebruikt. Bijvoorbeeld in de parfumindustrie voor de lekkere geur.